Dit is waarom de pH-waarde in je shampoo belangrijk is

Shampoos zijn er alle soorten, maten en voor ieder haarprobleem te vinden. De beloftes en de ultieme ingrediënten vliegen je om de oren. Maar wat vaak vergeten wordt bij het kopen van een shampoo is de pH-waarde. Het is een heel stuk belangrijker dan je waarschijnlijk denkt! Een verkeerde pH-waarde kan namelijk veel schade aanrichten, terwijl de juiste pH-waarde je haar kan laten glanzen en herstellen. Daarom vertellen we je vandaag alles over de pH-waardes in shampoo.  

Wat is pH-waarde? 
De pH-waarde is een term wat laat zien hoe zuur of of juist niet-zuur is iets (dit wordt basisch genoemd). Dit wordt gedaan in de getallen 0 tot en met 14, waarbij de 7 neutraal is. Alles onder de 7 wordt gezien als zuur, alles boven de 7 wordt gezien als basisch. Om het nog ietsje technischer te maken: iedere stap is 10 keer zo zuur. Dus een pH-waarde van 4 is 10 keer zo zuur als een pH-waarde van 5. Snap je hem nog?

pH-waarde op je hoofd
We weten dus dat een 7 pH-neutraal is, maar dat is niet het geval op je hoofdhuid. Water heeft bijvoorbeeld een pH-waarde van 7 en is volledig neutraal. Je haren en je hoofdhuid hebben ongeveer een pH-waarde van 5,5 en zijn dus iets zuurder. Door het gebruik van haarproducten en haarverf kan de zuurgraad worden aangetast. Het is dus van belang om die waarde zoveel mogelijk op 5,5 te houden om enige schade te voorkomen. Jouw pH-waarde kun je ontdekken door te kijken naar je haar en je hoofdhuid. 

pH-waarde voor een vette hoofdhuid 
Heb je snel last van vet haar? Dan zit jouw zuurgraad lager dan 5. In dat geval is het goed om een shampoo te gebruiken die hoger ligt dan dat, bijvoorbeeld een met een pH-waarde van 6 of hoger. Dit brengt de zuurgraad op je hoofd weer in balans, hij brengt hem weer terug op de 5,5. Let er wel op dat je niet voor een té hoge zuurgraad gaat, dan kun je je huid juist te ver uitdrogen.  

pH-waarde van een droge hoofdhuid 
Heb je juist een droge huid? Dan ligt je pH-waarde juist boven de 7. In dit geval kun je dus je pH-waarde weer in balans krijgen door producten te gebruiken die hieronder liggen, een product met een waarde van 5 bijvoorbeeld. Je hoofdhuid wordt hierdoor minder droog, je schubben gaan weer dicht en je haar zal weer gaan stralen. Let ook hier op dat je niet té laag gaat zitten, daardoor zal je haar weer sneller vet worden. En dat willen we ook niet. 

pH-waarde van een gewone hoofdhuid 
Heb je geen last van droge of juist een vette hoofdhuid? Dan is jouw hoofdhuid rond de 5,5 en kun je dus gewoon voor een pH-neutrale shampoo gaan: eentje die dus ook een pH-waarde heeft tussen de 5 en de 6.

Hoe vind je de pH-waarde op producten?
Helaas is het nog niet zo dat iedere shampoo de zuurgraad op de verpakking zet, tenzij ze echt pH-neutraal zijn. Wel is het over het algemeen zo dat de professionele shampoos vaak onder de 5,5 zijn en de wat goedkopere shampoos juist boven de 5,5. Dit komt omdat er bij goedkopere shampoos vaak meer water in zit, wat de pH-waarde omhoog brengt.

Als je producten koopt voor beschadigd haar, kun je er vanuit gaan dat deze pH-neutraal of iets zuurder zijn. Koop je producten tegen vet haar, dan ligt de zuurgraad waarschijnlijk hoger. Hetzelfde geldt voor producten die je meer volume beloven: de haarschubben moeten open gaan staan en dat kan met veel zuur.  

Als je echt niet weet welke kant je op moet, dan raden wij de shampoos van OGX aan. Deze shampoos zijn volledig pH-neutraal, waardoor je eigenlijk altijd wel goed zit! Benieuwd naar de lijnen? Je bekijkt ze hier.  

Heb je nog vragen over pH-neutrale shampoos of weet je niet goed welke shampoo voor jou geschikt is? Wij helpen je graag. Stel je vraag in de comments hieronder of stuur ons een mailtje! 

X ANVY 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter