Hét Beauty-ABC: verschillende beauty termen uitgelegd

Wanneer je helemaal nieuw bent in de make-up wereld, kunnen sommige woorden die je tegenkomt nog helemaal onbekend voor je zijn. Of misschien heb je wat blogs van ons gelezen maar zie je woorden voorbij komen die je niet kent. Daarom leggen wij er vandaag een paar voor je uit.

Arcadeboog
De boog op de plek waar het bovenste en het beweegbare ooglid in elkaar overgaan. Het is eigenlijk de rand van oogkas. Maar let op! Niet iedereen heeft een arcadeboog en soms is hij wat duidelijker dan bij een ander.

Basecoat
Een basecoat gebruik je bij kunstnagels of gellak. Het is het eerste laagje (doorzichtige) nagellak wat je aanbrengt, zodat de rest beter blijft zitten.

Beautyblender 
Een beautyblender is een soort spons waarmee je onder andere je foundation kan aanbrengen. Het voordeel van een beautyblender is dat je make-up heel egaal wordt aangebracht en dat het een stuk makkelijker is.

Blenden
Het blenden van oogschaduw is het uitvegen van de oogschaduw, zodat de kleuren mooi in elkaar overlopen of zodat scherpe lijnen worden vervaagd.

Brushen
Als je bij de kapper om een brushing vraagt, bedoel je het droogblazen van je haar met een ronde borstel. Hiermee kan je je haar steil maken, of juist laten krullen. Vergeet nooit om je haar goed te beschermen wanneer je je haar gaat brushen.

Contouren
Dit is een techniek waarbij je schaduwen op je gezicht aanbrengt. Hierdoor maakt het je gezicht smaller of breng je juist bepaalde onderdelen naar voren. Het kan bijvoorbeeld onder je jukbeenderen of langs je kaaklijn. Maar ook je neus kun je contouren om deze extra te versmallen. We hebben hier eerder een uitgebreide blog over geschreven.

Crease
Een ander woord voor de arcadeboog, het is precies hetzelfde.

Cupidoboog
Het hartvormige gedeelte wat boven je lippen zit en onder je neus, is je cupidoboog. Hier wordt vaak wat highlighter aangebracht om het naar voren te brengen.

DIY
Deze term zal je vaak op YouTube voorbij zien komen. Het staat voor: Do It Yourself, wat engels is voor ‘Doe het zelf’. Een DIY video is een video waarin wordt uitgelegd hoe je zelf een product of iets anders kunt maken.

Fan brush
Een fan brush is een borstel waarvan de haartjes als een soort ‘waaier’ zijn. Hierdoor kan je bepaalde producten heel licht aanbrengen. Een highlighter wordt vaak aangebracht met een fan brush.

Fall-out
Wanneer je oogschaduw of een ander poederproduct aanbrengt, kan het gebeuren dat er wat poeder naar beneden valt. Dit landt dan vaak op je wangen en wordt fall-out genoemd. Dit kan je gemakkelijk weghalen met een grote kwast. Let natuurlijk wel op dat je make-up eronder niet wordt weggehaald. 

Finish
De finish van een product is eigenlijk de ‘afwerking’ van een product. Een goed voorbeeld is de finish van de Sleek lipsticks. De ene lipstick is shiny wanneer hij opdroogt, de ander is mat. In dat geval heeft hij een matte finish.

On fleek
Een uitspraak wanneer iets supergoed zit. ‘’Wauw, jouw wenkbrauwen zijn echt on fleek!’’ Je make-up zit geweldig!

Press-on nagels
Dit zijn kunstnagels die je letter ‘op kunt plakken’. Geen gedoe met lijm, maar alleen een folietje wat eraf moet en tada, je hebt prachtige kunstnagels. 

Primer
Een primer is de start van je make-uplook. Het zorgt ervoor dat je look de hele dag blijft zitten. We hebben hier al eerder van alles over verteld, lees deze hier.

Rouge
Dit is een vrij ouderwets woord, maar eigenlijk is het hetzelfde als blush. Een roze of rode lichte kleur voor op de appeltjes van je wangen.

Setting spray
Dit is een verfrissende mist die je na het aanbrengen van je make-up over je gezicht aanbrengt. Deze spray zorgt ervoor dat je make-up als het ware waterproof wordt en langer mooi blijft zitten.

Shapen
Dit is hetzelfde als contouren.

Sheer
Wanneer een product sheer is, betekent dit dat hij niet heel veel dekking heeft. Vaak is het dus niet erg positief.

Shimmer
Een licht glimmende finish. Niet te verwarren met glitters!

Smudgen
Dit is het vervagen van je make-up (vaak oogmake-up), zodat het mooi overloopt. Je eyeliner, je kohlpotlood of oogschaduw; het kan allemaal gesmudged worden. Het makkelijkst is om een speciaal smudge kwast te gebruiken, maar het kan ook met je vingers. Wel kan het daardoor wat vlekkerig worden. 

Stipple brush
Dit is een kwast waarop twee soorten haartjes staan: korte en lange door elkaar heen. De verschillende lengtes zorgen ervoor dat je met een stipple brush producten heel licht kunt aanbrengen of juist heel licht kunt blenden

Swatchen
Sommige producten kunnen een hele andere kleur hebben wanneer je het uit het potje haalt en op je gezicht smeert. Wanneer je eerst swatcht, kun je dit al zien. Swatchen is eigenlijk het testen van een product op je hand of gezicht, om de echte kleur te kunnen zien.

Tightlinen
Wanneer je je bovenste waterlijn (het lijntje onder je wimpers) inkleurt met een zwart oogpotlood, heet dat tightlinen. Tip van ons: gebruik een waterproof exemplaar, dan blijft het een stuk langer zitten.

Topcoat
Een topcoat is een laagje nagellak die je over een andere nagellak aanbrengt. Hij is meestal transparant, maar je kunt ook topcoats vinden die een klein kleurtje hebben of een kleine glitter. Een topcoat zorgt ervoor dat je nagellak een stuk langer op je nagels blijft zitten.

Transitie kleur
De oogschaduw kleur die je aanbrengt in de arcadeboog, is de transitie kleur. Deze kleur maakt het gemakkelijker om de andere oogschaduw kleuren te blenden.

Heb jij nog termen die je niet kent of die in dit rijtje missen? Laat het ons weten!

X ANVY

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter