Alles over het contouren van je gezicht

Online zijn er ontzettend veel artikelen, video’s en tutorials te vinden over contouren. Maar vaak is het zo dat deze tutorials niet zijn gericht op de vorm van ons gezicht. Net zoals dat bij iedereen een andere kleur lipstick het allerbest staat, geldt dat ook voor contouren. Dat is net zo persoonlijk en er is niet één manier die voor iedereen werkt. Benieuwd hoe je jouw gezicht het best kunt contouren? Lees dan vooral even verder.

Wat is contouren?
Contouren is simpel gezicht het lichter en donkerder maken van bepaalde delen van je gezicht, zodat er schaduwen worden gecreëerd. Hierdoor komen sommige delen naar voren en gaan sommige delen naar achteren. Waarom we dit precies doen gaat eigenlijk al heel ver terug. Ooit is het zo bepaald dat een bepaalde ‘verhouding’ in ons gezicht als mooi wordt gezien. De afstand tussen de mond, de ogen en de neus bepaalt uiteindelijk of we iemand knap vinden. Met contouren proberen we zo dicht mogelijk bij dit ideaalbeeld te komen.

Met welke producten contour je?
Net zoals voor ieder product heb je voor contouren ook verschillende variaties. Je kunt contouren met vloeibare make-up of juist met poeder. Maar er bestaan ook producten die wat meer richting crème gaan. Welke make-up je kiest hangt echt af van wat jij het fijnst vindt. Het belangrijkste is dat je een kleur hebt die wat donkerder is dan je eigen kleur en een kleur die een stuk lichter is (een highlighter). Meestal zijn deze ook te vinden in een palette, dan heb je alles heel gemakkelijk in 1 keer. Bekijk hier onze favoriet: het contour palette van ProFusion.

Houd er rekening mee dat je bij contouren goed moet blenden en dat dit vaak het makkelijkst is met poeder. Blenden is noodzakelijk, anders blijf je de lijnen die je zet te duidelijk zien. En dat willen we natuurlijk niet.

Zo bepaal je je gezichtsvorm
Okay, de producten zijn binnen. En dan? Dan moet je nog bepalen welke gezichtsvorm je hebt om te weten waar je precies het product moet aanbrengen. Hier hebben wij een klein stappenplan voor gemaakt. 

 1. Haal je haren uit je gezicht door bijvoorbeeld een staart of een knotje in te doen. Alleen zo kun je goed bepalen welke vorm je gezicht heeft.
 2. Maak een selfie vanaf de voorkant. Maar écht van voren, allebei de oren moeten zichtbaar zijn. Not so charming, maar wel belangrijk.
 3. Pak je selfie erbij en ga de volgende lijstjes na om te bekijken waar jouw gezicht het beste bij past. Soms kan het ook helpen om een meetlint te pakken zodat je je juiste verhoudingen kan bepalen.

Ovaal gezicht 

 • je voorhoofd is iets smaller dan je kin,
 • je haarlijn is rond,
 • de lengte van je gezicht is langer dan de breedte,
 • je kin is rond.

Hartvormig gezicht

 • breed bij de slapen en de jukbeenderen,
 • smal bij de kin,
 • puntige kin,
 • haarlijn met inhammen: de 'hartjes vorm'.

Rond gezicht

 • je kin is rond,
 • je gezicht is ongeveer even breed als lang,
 • bij je wangen en je oren is je gezicht het breedst.

Vierkant gezicht 

 • een rechte, hoekige kaaklijn,
 • je gezicht is even lang als breed,
 • je kaken zijn even breed als je voorhoofd,
 • vaak een rechte haarlijn.

Langwerpig gezicht

 • lijkt op ovaal, maar dan met een strakkere kaaklijn,
 • een groot voorhoofd,
 • het gezicht is overal even breed.

Gelukt? Super! Dan weet je nu welk type gezicht je hebt. Het kan ook zo zijn dat je tussen 2 vormen in zit, dit is heel normaal. Vanaf hier kun je in ieder geval verder kijken en experimenteren. Hieronder zie je een overzicht waar je kunt zien hoe je het best kunt contouren om het beste in jouw gezicht naar voren te halen.

contouren

Contouren in 6 stappen

 1. Zorg altijd voor een goede basis, zoals een goede primer om je huid egaal te krijgen. Een primer zorgt ervoor dat je make-up daarna beter blijft zitten. (Probeer hier de primer van Gosh, perfecte basis gegarandeerd)
 2. Gebruik daarna eventueel je favoriete foundation om alle vlekjes weg te werken en te egaliseren. Deze stap kun je ook overslaan als je het wat natuurlijk wil houden.
 3. Begin met de donkere kleur op je contourpallete en breng hiermee wat schaduw aan met een contour kwast op de slapen, onder de jukbeenderen en langs de neusbrug. Bekijk het overzicht hierboven om te bekijken waar je het meeste kunt plaatsen en waar wat minder. Bouw het langzaam op. Liever te weinig product waar je nog wat aan kunt toevoegen, dan dat je met make-up remover in de weer moet.
 4. Gebruik hierna de lichtere kleur, de highlighter. Hiermee benadruk je de delen die je juist naar voren wil brengen. Breng dit aan met een fan brush op de jukbeenderen op je wenkbrauwbot, het midden van je kin en over je neusbrug naar beneden. Ook hier geldt: liever beginnen met te weinig dan teveel.
 5. Als het goed is heb je nu allemaal strepen op je gezicht. Gebruik een fluffy blendingkwast om alles wat te vervagen. De donkere delen en de lichte delen gaan nu wat meer in elkaar overlopen. Wees geduldig en blijf blenden totdat jij het mooi vindt.
 6. Gebruik eventueel een neutrale poeder om alles te fixeren. Let wel op dat je je contour niet wegveegt. Deze stap is vooral bedoeld wanneer je vloeibare contour make-up hebt gebruikt.

Is het gelukt? Mooi! Niet helemaal gelukt? No worries, contouren is iets wat je vaak moet doen en oefenen. Zo kom je er vanzelf achter wat jij het mooist vindt. Heb je nog vragen? Wij helpen je graag!

Have fun!

X ANVY

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter