Zo werkt shampoo

Shampoo is een schuimend goedje wat de meesten van ons zeker meerdere keren per week gebruiken. Zonder er echt bij na te denken, smeren we van alles in ons haar. Weet je soms ook niet meer wat je nu moet kiezen tussen al die verschillende soorten? Wij leggen je de basis uit, zodat je daarna op zoek kan naar de perfecte shampoo voor jouw haar.

De geschiedenis van shampoo
Allereerst is het goed om te weten hoe shampoo precies is ontstaan. Tot 1930 werd er normale zeep gebruikt om de haren te wassen, maar de combinatie van de sterke zeep en het harde water zorgde voor een geïrriteerde hoofdhuid. Het haar werd dof en futloos.

In 1930 werden de eerste synthetische zepen ontwikkeld. Deze werden speciaal ontwikkeld voor het reinigen van het haar, de verzorging kwam pas een stuk later. Dit zorgde ervoor dat je door het leven moest als een soort vogelverschrikker. Wél een met schoon haar, but still.

Gelukkig begrepen de shampoo-fabrikanten maar al te goed dat dat natuurlijk not done was. Tegenwoordig is er daarom voor ieder haartype een shampoo of verzorgingslijn te vinden, zodat wij niet meer als vogelverschrikkers door het leven hoeven.

De ingrediënten van shampoo 
Shampoo bevat wasstoffen die – je raadt het al – het vuil en vet van de hoofdhuid en in de haren verwijderen. In shampoos die je iedere dag kunt gebruiken, zitten heftigere stoffen dan in shampoos voor bijvoorbeeld gekleurd haar, deze is veel milder. Kies dus altijd een shampoo die bij je eigen haar past. Zeker anti-roos shampoos kunnen de hoofdhuid flink irriteren door de hoeveelheid wasstoffen die hierin zitten. Een shampoo voor iedere dag bevat minder van deze wasstoffen, waardoor hij wat milder is voor je hoofdhuid.

Naast wasstoffen zitten er ook schuimstoffen in shampoos. Doen deze echt iets? Helaas niet. Het zorgt ervoor dat de shampoo schuimt, waardoor wij het gevoel krijgen dat we goed bezig zijn. Maar de schuimstoffen doen niks voor de reiniging van het haar.

Belangrijk: vermijd sulfaten, siliconen, ftalaten en minerale olie in je shampoo. Eerder hebben wij hier al over geschreven waarom je deze moet vermijden, dit kun je hier lezen.

Hoe werkt een shampoo?
Om je haar heen zit een dun laagje vet wat ervoor zorgt dat je haar glanst en wordt beschermd door mogelijk schadelijke invloeden van buitenaf. Wanneer je je haar veel föhnt, krult of verft beschadig je deze laag. Dat is de reden dat je haar er uiteindelijk dof en droog uit gaat zien. Deze laag wil je dus graag behouden of eventueel aanvullen wanneer hij is beschadigd.

Een goede shampoo zorgt ervoor dat deze beschadigingen worden voorkomen. Hij zorgt voor het verwijderen van het vuil zonder de hoofdhuid te irriteren. Het laagje vet wat om het haar heen zit mag hij niet beschadigen. Is dat wel gebeurd, dat is het ook zijn taak om dit weer te herstellen. Een goede shampoo versterkt je eigen haar.

Nu je dit weet, kan je nog gerichter gaan zoeken naar een geschikte shampoo voor jouw haar. Heb je al onze shampoos al gezien? Zit vast iets voor je tussen!
Wil je nog meer weten over shampoo of wil je onze tips en tricks? Lees dan vooral even deze blog, waarin wij álles delen over shampoo.

X ANVY

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter