Wat is vet haar en hoe kom je er vanaf (+5 handige tips!)

Helaas hebben we er allemaal wel mee te maken: vet haar. De een heeft er sneller last van de ander, maar bepaalde zaken zorgen er bij iedereen voor dat je haar sneller vet wordt. Niet het meest fijne voor onze look. Wij hebben tips verzameld zodat we met z’n allen ons vettige haar kunnen bestrijden.

Dit is vet haar
Hetgeen wat ons haar vet maakt is eigenlijk talg. In onze hoofdhuid zitten talgkliertjes die ons haar voorzien van bepaalde stoffen die ons haar soepel en gezond houden. Ze zitten er dus gelukkig niet voor niets. Maar als dit proces niet in balans is gaat het juist te veel talg produceren, en wordt ons haar dus vet. Om vet haar tegen te gaan, moet onze talgproductie dus in balans zijn. Gelukkig hebben we daar zelf ook invloed op.

De oorzaken van vet haar
Er zijn verschillende oorzaken die invloed hebben op onze talgproductie. Bijvoorbeeld stress, hormonen, je menstruatie, puberteit of ongezond eten. Deze factoren zijn over het algemeen wat lastiger om aan te pakken. Maar naast hormonale schommelingen kan ook de verzorging op onze huid en haar een flinke invloed hebben. Wanneer je verkeerde producten gebruikt of je haar verkeerd verzorgt, wordt je haar een stuk sneller vet. Maar gelukkig hebben we daar heel veel invloed op. Hieronder delen wij onze beste tips. 

  • Minder vaak haren wassen

Dit heb je vast al vaak voorbij horen komen, maar we begrijpen dat dit een lastig proces is. Maar geloof ons, met geduld kom je heel ver. Moet je dan van iedere dag wassen in één keer naar maar 1 keer in de week? Absoluut niet! Probeer het langzaamaan af te bouwen. Ga eerst eens om de dag wassen bijvoorbeeld. Wanneer je haar daar aan gewend is, kun je er nóg een dag tussen plakken. Oh, en ons geheim voor die extra dagen? Droogshampoo! Echt, met droogshampoo wordt het zoveel makkelijker om het wassen nog een dag uit te stellen. 

  • Gebruik natuurlijke verzorging

Chemische stoffen hebben een negatief effect op onze hoofdhuid en haar. Ga daarom altijd voor een natuurlijke shampoo en conditioner die een positieve invloed hebben op de verzorging van je haar. Probeer bijvoorbeeld eens deze shampoo van OGX met Tea Tree, een natuurlijk product wat goed is voor je hoofdhuid. En een gezonde hoofdhuid is gelijk aan gezonder haar.  

  • Raak je haar zo min mogelijk aan

Iedere keer dat je haar aanraakt, een plukje opnieuw doet of je hand door je haar haalt, breng je viezigheid vanaf je handen in je haar. Iedere keer wordt het dus weer een stukje vetter. Raak je haar daarom zo min mogelijk aan. Om dit makkelijker te maken kun je je haar vast dragen, in een knot of een staart. Zo valt het ook nog eens minder op als het vet is! 

  • Gebruik zo min mogelijk stylingsproducten

Producten als mousse of haarlak maken je haar juist weer sneller vet. Kijk hier dus mee uit. Probeer zoveel mogelijk je haar gewoon aan de lucht te laten drogen om de natuurlijke processen intact te houden. En dus ook zo min mogelijk stylingsproducten die een negatieve invloed hebben op onze talgproductie. 

  • Verwissel regelmatig je kussensloop

Je kussensloop is het stukje stof wat je haar het meest en het langst aanraakt. Vaak beseffen we dit niet, maar als je dit niet te vaak verwisseld kun je veel bacteriën en viezigheid van je kussensloop oppikken. Niet fijn voor je huid én voor je haar. Verwissel daarom regelmatig je kussensloop om ervoor te zorgen dat je haar minder snel vet of vies wordt.

Zo zie je, er zijn gelukkig een hele hoop factoren waar we zelf invloed op hebben. Met deze tips moet het lukken om minder snel vet haar te krijgen. Heb geduld en blijf consistent, dan komt het echt goed. Succes!

X ANVY

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter