Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoe lang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming. Hoe lang je in de zon kunt zitten, zonder te verbranden, hangt niet alleen af van het aanbrengen van een SPF, maar is ook afhankelijk van je huidtype en de stand van de zon.

Welke soorten SPF zijn er?
Belangrijk om te weten is dat een SPF alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen, niet tegen UVA—stralen. Dat betekent dat een SPF bescherming biedt tegen verbranden, maar geen bescherming biedt tegen het verouderen van de huid.

Er zijn verschillende factoren SPF:

  • SPF15 biedt 93,3% bescherming
  • SPF30 biedt 96,6% bescherming
  • SPF50 biedt 98,0% bescherming

100% bescherming bestaat dus niet. Ook kun je niet je SPF bij elkaar optellen. SPF20 + SPF30 is geen SPF50.

Wat is het verschil tussen UVA- en UVB-stralen?
UV staat voor Ultraviolet. Natuurlijk zonlicht bestaat voor ongeveer 95% uit UVA en voor ongeveer 5% uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid. UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid, waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UVA-stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen. UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding. Daarom staat de B ook wel voor Burning.

Begin vandaag nog met het beschermen van je huid!

X ANVY

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter